Myspace Bubbles Note Generator




Monday, October 29, 2012

penyakit melnda aku,,,


Penat demam skit kepala semua ada,,,kemarin kna kerja la,,,tlong ayh ketering,,,kt paya mak insun,,umh siam mne tah,,uish umh dia gila kau,,xbest lngsung,,,dh la dlm utan,pnas plak 2,,,klu aku la xleh aku nk duk,,hurm aku ingtkan xmeriah rupe2nye bila petng brduyun2 orng dtang,,,penat jgk la,,,yg teronya aku,,,kembng tangan2 bsuh pinggan,,gila 4 x lipat bsuh,,mau xnek putih tgan aku,,last2 bila smpai ja umh cikgu  minah trus aku start mtor ayah blik umah,,,xmau dh tggu2,,blik trus aku rsa seram sejuk,,bdn tetiba jd sejuk cm ketui ais,bila aku mndi,bulu roma aku naik,,giler ah time 2,,,dgan sakit pala nya,,,adusss xleh aku,,rsa cm nk pitam jew,,, tp aku leh mnje2 ngan mak,hihihihi,,,mak tlong urut pala,,mak tolog pelok bg pnas,mak tlong msak nsi,mak tlong 2 mak tlong ney,,,semua mak,,mak kata cm bdk umor 2 taon ngat eh,,,hahahaha,,,bila ag an,,hurm 2 ary aku demam,,,pas2 2 bdn pnas ag tp ok la leh jln2,,xlah dok bwah selimut jew,,,hurm btuk jew xlega2  ag,,,ney pon stu penyakit jgk ney..

Friday, October 26, 2012

HARI RAYA KORBAN.....


Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.
Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.
Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.
Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.
Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri. Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban. Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid. [1]
Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan dagingnya kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.
Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.
Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Wednesday, October 24, 2012

my home sweet home


Alhamdulillah,selamat sampai aku kt umah,,windu my tb la,,lma sgt dh aku tingai citew2 best kt tb 2,,,hurm blik2 jew trus aku terpa tb,,nmpk agk berabuk ckit,,,mak kta mna da spa tgk,,ayh ang tgk lm blik nu,,,ptut la,,hurm aku blik ja siap la tb 2,,,pnas giler2 punye lah,,hahaha....
Xdk bende nk buatnya ary ney,,,relax2 sudh,,smbil2 cita mcm2 kt mak,dgr cita adik2,dgr cita mak ayh,,lepak2 mkn2 depn tb,,n smbil tgk mak aku jhit kain lngsir,,hihihi,,,kononya nk pkai rya posa ary 2 tp xdn,,so rya aji ney mak nk bg jd jgk pasang,,,kih3,,,

i'm coming home...

Assalamualaikum,,,
hohohohoho,,,sye dh nk blik umah,,,tuk rye aji,,,korng cm ne???
well bg yg jauh of kos la lmbt blik xpon xblik lngsung kan,,,dekat cm aku ney 4 sure la blik,,,
hurm jp g lm kul 2.30 bertolk g kangar,,,then dlm kul 3 or 4 nek bas smpai sahab,,then bas kul 4,45 dri shahab ke pendang,,,yes3,,,dan2 nk blik tgk julia,,,
hahahaha...

beg aku agak besar la,,,standet la blik seminggu kot,,,bkn 2 ary,,,hahahaha
so ok lah,,,aku dh nk blah,,,

eh lupew,,,

SELAMAT HARI RAYA KORBAN....
jgn lupew dtg umh syew okeh,,,hahahaha


Tuesday, October 23, 2012

Monday, October 22, 2012

untuk cik pah


ko tgk cik pah,,,kitaowg punya koding....



ney jwapan dye,,,lg sush,,,serabut aku,,,




my mom come

assalamualaikum.........
hihihi,,,mak sye dtg tau ary ney,,,sukew sngt,,,mak sya bwak ayam masak lemak cili padi,,,sedap giler2...
n mak sya bwak laksa kuah lemak,,,lg sedap,,,smpai mlm la aku mkn...
kenyang smpai xterkta...
sebenarnya mak sye dtg ngan ayh,adik ika,cikgu minh n pak tam laki cikgu minah 2 la,,,
dpa nk p pdng besr,,,beli pa dak tau...
then dh alng2 mai kan...
ha mai mkn2 kt umh suksis 2,,,pondok dpn 2,,,,
then ayh n pak tam g solt jumaat kt masjid dpn 2 tingai la aku bergosip ngan mak2 ney,,,hihihihi,,,


serius bergisip xsedar bdk ney mek gmbq...


hurm lupew la nk uplod gmbq lksa 2,,,hihihi,,,sedap kot,,,rye t nk wt laksa,,,hahaha,,,mai2 umah ac,,,taon ney xdk bihun sup cuz dh plan nk wt rya ke tiga,,
da event mkn2 ckit...


OUT MY MIND,,,,


hai guys,,,
yup...out of my mind,,,aku xterlintas lngsung nk adewkn bnda2 mengarut 2 tp aku terpkse,,,
cuz aku xthu nk wt guano dh benda alh ney,,,
huhuhu,,,n aku thu jgk membe2 aku yg mek kos yg seangktan dengan computer pasti akn mersa sengsara apabila tibanya saat nk wt coding ney ka,,,kan?kan?kan???
besa dh la 2,,aku ney mcm nk gila dh,,,nsib la da akal lg ney,,,klu x dh lma aku hetukkan kepala ku d dinding,,,
hurm agak 10syen la bila coding kita wt xjd,,,semua dh betoi dh tp bila run cm hapa g,,,
ish xsuka toi aku...ary ney aku da test,,,selalu guna kompter bila nk run tp yg ney x,,,ha rsa terok giler,,,memng sh2 la xjd...huhuh...n aku antaq kertas jwpan aku dengan aty yg agak terkilan cuz aku xstudy betoi,,,aku hnya menghabiskan msa aku selama 9 jam,,,ptutnya aku kna study dlm msa 24 jam,,,huhuhu,,,

Friday, October 19, 2012

senyum xperlu kta apa-apa!!!

As salamu'alaikum shbt terhormat. Amalan yg amat mudah & 

besar fadhilat tapi sering di abaikan ialah SENYUM.


11 fadhilat senyum:


1.Dpt pahala sbb sedekah,

2.Cantikkan wajah,

3.Baiki mood kita

4.Rangsang org lain senyum sama

5.Kuatkan imuniti badan drp penyakit, 

6.Kurangkan stres, 

7.Turunkan tekanan darah, 

8.Keluarkan ENDORPHIN yg buat kita ceria,

9.Jadikan wajah awet muda,

10.Nampak lebih berjaya, 

11.Bantu kita kekal dlm keadaan positif. (Mustahil 

boleh marah sambil senyum.) 

12. Hindarkan sakit jantung

13.Cermin kpd hati yg murni & kebijaksanaan. 

SENYUMLAH... Wassalam.



Thursday, October 18, 2012

assalamualaikum,,,
ape hal???
aku bru jew selesai tgk cite julia,,,citew dia perghhhh memng terbaik ah,,,aku sukeew sngt si amir(lakonan fizo) 2...sweet giler dya,,,romantik2 gtu,,,hahahaha
aku mls nk on9 fb mlm ney,,,ckup tkt pukul 9.30 mlm aku pon offline..
aku nk hbiskan mse2 aku d blog n twitter,,,
well xbnyk aku nk kongsikan,,,aku juz bce tweet2 orng2,,,mls nk berblas2,,,cm kt fb ah,,,
aku suka likew jew,,,komen bila perlu,,,
n ptg td dn la aku chating2 ngan si syamim 2,,,
well aku suka dia,,,kwan yg baik...
dya tgur aku dlu,,,sja,,,then dya gthu dy adpt tajaan JPA,,,huhuhu,,bes kan,,,aku nk minx pointer xlepas la,,,ckup2 mkn jew,,,ptptn leh la mix tp smpai skrng aku xleh nk minx2 ag,,,
owg lain dh nk hbis pon duit pt nya,,,aku ja msih terkontng knting ag,,,
aku rsa cm eee meluat giler,,,lembap toi owg ptptn 2,,,nk owg byr cepat,dpa bg lmbt,,,huhuhuhu...
n ary ney aku g arau,,,hihihi,,,pinjm mto si mibas 2 trus g arau bila abis class td,,,
kasut aku dh ptah 2 so kna la beli bru,,,klu x nty xleh msok lab,,,lgpon aku dh selesa pkai ksut bertutup g class,,kdng2 jew aku pkai sandal,,,klu leh pkai selipar memng sh2 la aku pkai,,,mls nk pkai yg bertali bgai,,,
ha g la aku ngan mirah nek mtor,,,agak jauh jgk la arau 2 dgn kola perlis tp xkish pon,,,hahahaha,,,seronk sngt2...then hbis jgk la 50 hingit,,,xhingat dunia klu leh boros 2,,,ish2,,,membazir 2 xla,,,brng keperluan jgk aku beli 2,,,

aku rsa bdn2 aku letih la so aku nk tdoq awai,,,
k bye2,,,


p/s : aku da benda nk citew,,,tp mls la,,,kang da owg kte "ac over"...hahahahaha,,,

Tuesday, October 16, 2012

membuatkupeningseketika

assalamualaikum,,,
godek2 blog owg,,,
xdop gapo,,,aku juz nk citew pasai ary ney,,
aku da lab test...
yeah,,,bg aku memng sush giler,,,
ary ney test yg ke 2,,,so yg first 2 aku dh dpt la hasilnya,,,
u know what???
i failed,,
yup,,,aku gagal,,,bkn ku nk bngga la kan tp aku nk menyedarkan driku bahawasanya aku xwt ltihan,,,
sebb 2 markah mcm bogok g,,,
aku xthu npe bab ney aku cm blur2 ckit,,,
yg len da quiz aku ok ja,,,tp bla subject ney aku jd cm kosong,,,
otak aku xberfungsi,,cm xnmpk,,,gelap,,,huhuhu,,,apakah mkna ini???
tidk sesuai kah aku tuk kos ini????
bukan,,,
ney sebb aku mls membca,,,yesss otak aku memng xleh hadam lu bce pew2 pon,,,
xsimpan lme,,,aku cm bce sex,2x,3x n msok 10x pon aku xka dpt hafal kos aku xsertakan dgn memmbuat nota aku mengira,,,2 sebb aku xleh wt,,,
subjek len ok cuz main mate so aku leh hadam lg la,,,
hurm,,,yg ney aku bkn pa,,,mls ja,,,hihihiih

dh2 aku bkn nk bercerita slhku itu lebih2,,,
ha ney soklan dia,,,rsa2 korng nk pkai wtcm na???
(klu korng mek subjek programming la...)




p/s : jwapnye,,,google la,,,hahahaha

Monday, October 15, 2012

one things


I’ve tried playing it cool
But when I’m looking at you
I can’t ever be brave
‘Cause you make my heart race

Shot me out of the sky
You’re my kryptonite
You keep making me weak
Yeah, frozen and can’t breathe

Something’s gotta give now
‘Cause I’m dying just to make you see
That I need you here with me now
‘Cause you’ve got that one thing

[Chorus]
So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing
And you’ve got that one thing

Now I’m climbing the walls
But you don’t notice at all
That I’m going out of my mind
All day and all night

Something’s gotta give now
‘Cause I’m dying just to know your name
And I need you here with me now
‘Cause you’ve got that one thing

So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing

So get out, get out, get out of my mind
And come on, come into my life
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing
And you’ve got that one thing

You’ve got that one thing
Get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead

So get out, get out, get out of my head
And fall into my arms instead
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing

So get out, get out, get out of my mind
And come on, come into my life
I don’t, I don’t, don’t know what it is
But I need that one thing
Yeah, you’ve got that one thing

Sunday, October 14, 2012

oh my english....

assalamualaikum,,,
hai,,,aaaaa,,,,
juz nothing...today i want to share about english,,,
why???
because my english is bad...
last tuesday...my classmate ask me,,,

"eh are u from this classs???"
"yes.."
"why i don't notice u before?"
"what??"

dh la,,,mls aku nk google translate...
then aku trus blah,,,
mls aku nk truskan perbualan 2...dh la da sleng arab2 nu...
klu bdk melayu xpew ney international kot...aaaa gagap2 aku nk jwab solan dya,,,ish...10syen aku,,,malu sendri aku...(merah muka2 bila dya tgoq tau,,,)
first time aku kn speak in english with them,,,slalu terabok ja bi aku,,,ish2 xleh jd,,,
aku kna improve bhasa inggeris aku,,,huhuhu,,,


then mse  koko td,,,group besar aku da bdk international jgk,,
hurm aku first aku dudk la ngan si shila 2,,,(hurm kwan knai time pbsm)...
tetibew jew da bdk arab mne tah dok tepi aku,,,
automatik aku bgun g dok blah kanan shila,,,kuss semngt,,,dya pon trus blah,,
hahahaha,,,cian dye,,,malu pe,,,aku ney sah2 muke merah2...xleh blah...


p/s : so practice dlu bi bru leh bergaul mesra,,,hahahaha....

Saturday, October 13, 2012

status MUKABUKU N PENCICIT....

assalamualikum,,,
oit...
wt gapo mlm2 ney,,,hahahaha...msti la tgh skroll sye punya blog kan,,,
dh thu lg mau tnya,,,
so xdop gapo hok menrik pon 2 3 ary ney,,,update status yg ilmiah ckit tuk sharing ngan teman2,,,
sejuk jew aty bila owg like,,,hihihihi

but,,,bowing jgk xceli...but kekdang terhibur jgk bce status dyeowg yg merpu,,,
like tnya nk mkn ape ary ney,,,
tp lwak sesngt bila bce yg jiwang,,,
mcm.......

sy xbgs dlm ENGLISH,

tp sy blh bgtwu yg.. I LOVE YOU

sy xbgs dlm GEOGRAFI..

tapi sye boleh taw awk tinggal dalam HATI saya

sy xbgs dlm SEJARAH.. tapi sy INGAT FIRST TIME saye kenal awak

sy xbgs dalam KIMIA.. tapi sy blh bgtau TINDAK BALAS sy bila awak senyum

sy TIDAK HEBAT dalam tiap2 subjek.. tapi sy blh bgtau awak yg sy hebat dlm semua 

SUBJEK , jika TOPIC nyer 

ialah AWAK :))

orrrr.......


(◠‿◠) Saya pernah SETIA..
Tapi DIDUAKAN..(╯︵╰,)

(◠‿◠) Saya pernah PERCAYA..
Tapi DIKHIANATI..(╯︵╰,)


(◠‿◠) Saya pernah MENCINTAI..
Tapi DISAKITI..(╯︵╰,)

(◠‿◠) Saya pernah MEMILIKI..
Tapi akhirnya KEHILANGAN..(╯︵╰,)

(◠‿◠) Saya pernah JUJUR..
Tapi DITIPU..(╯︵╰,)

(◠‿◠) Saya pernah BERHARAP..
Tapi harapan itu cuma SIA-SIA..(╯︵╰,)

—> Lebih baik menunggu orang yang tepat daripada menghabiskan waktu dengan orang yang salah ツ


and like this.....

SYARAT-SYARAT BER-COUPLE ::

1.PERCAYA pada pasangan.
2.JUJUR terhadap pasangan.
3.JANGAN sesekali CURANG.
4.JANGAN TINGGALKAN pasangan.
5.SENTIASA IKHLAS mencintai.
6.JANGAN BUAT pasangan sedih.
7.SENTIASA JAGA HATI pasangan.
8.KEKALKAN perhubungan.
9.SENTIASA BERKONGSI masalah.
10.JANGAN MAINKAN PERASAAN pasangan



tp rase semngt blik bila bce post2 yg mcm ney,,,,

Life doesn't have a remote, you have to get up and change it yourself.

Tiada Orang Baik Yang Tidak Pernah Buat Salah...

Tiada Orang Jahat Yang Tidak Punya Masa Depan....

I wish i could foget everything...the more i think the more i regret.. 




and this...



✔ Status saya ada orang LIKE bukan kerana saya cantik/hensem.
✔ Status saya ada orang LIKE bukan kerana saya artis.
✔ Status saya ada orang LIKE bukan kerana saya hot.
✔ Dan yang LIKE bukan peminat saya
✔ Dan yang LIKE bukan pembenci saya

♥ --->> Yang LIKE itu adalah SAHABAT saya , terima kasih SAHABAT :)

or this also....




‎''~`~KAWALAH AMARAHMU~~''
''Dan jike engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari syaitan maka mintalah perlindungan kepada Allah Maha Mendengar,lagi Maha Mengetahui.'' { Surah Al,A'raf ayat 200 }

''Dan aku berlindung kepada,MU, wahai tuhanku, supaya syaitan itu tidak menghampiriku.'' { Surah Al,Mukminun ayat 98 }
''Sesungguhnya orang,orang yg bertakwa,apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari syaitan, mereka ingat kepada ajaran Allah, maka dengan itu mereka nampak jalan yg benar.'' { Surah Al,A'raf ayat 201 }

''Dan orang,orang yg menahan amarahnya,'' { surah Ali Imran ayat 134 }
''Dan apabila mereka marah mereka memberi ampun.'{ Surah Asy,Syura ayat 37 }

jika kite ada merasaan marah, Berwuduk.Marah adalah api dan api hanya boleh dipadamkan dengar air.
kebersihan,kesabarah itu adalah sebahagian dari iman,Wuduk itu senjata orang mukmin,dan ingatlah pahala yg di janjikan untuk orang yg menhan marah,yg memberi maaf kepada sesama manusia dan sikap bertolak ansur. subhanallah..




hurm semua orng da hak kan nk upate status,,,terpulng la pda admin 2,,,dya punya fb,,,dya punya twitter,,,kita hnya mmpu bce n like jew,,,kih3,,,aku pon suka like2 owg punya,,,yg teman2 yg gilos sja aku komen,,,yg len aku agak segan la,,,hahahahaha....well mulakan hidup anda dengan ceria right...sentiasalah bergembira,,,ciptahlah memori yg terindah,,kita hidop hnya sekli,,,so kita enjoy!!!!...(ehem3,,,enjoy2 jgk,,,ibadat pada Sang Pencipta jgn lupew yew,,,bersyukurlah atas nikmat yg d beri,,,sentiasalah memohon keampunan dri-Nya,,,agar di hapuskan dosa2 yang lalu,,,)~~~nasihat mak....
yup2,,,ingt bu,,,along xlupew 2...
my mom...always remind me,,,after she see my dark life,,,huhuhuhuhu....



p/s : windu bihun sup mak la,,,,

Friday, October 12, 2012

saya syg ibu....

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4..00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .


Saya sayang MAK saya !!! ♥

Kelebihan Hari Jumaat

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dari syurga. Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (HR Muslim).

Rasulullah s.a.w bersabda, “Sesungguhnya hari Juma‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jum‘at itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jum‘at juga akan terjadinya hari Kiamat”. (HR Ibnu Majah)

Rasulullah SAW berkata: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, dia akan disinari cahaya di antara dua Jumaat.” (HR Hakim)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali) ". (HR Al Baihaqi)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya harimu yang paling utama adalah hari Jumaat. Maka perbanyakkanlah selawat kepadaku pada hari itu, kerana selawatmu ditunjukkan kepadaku. Para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimana selawat kami ditunjukkan kepadamu sedangkan tubuhmu telah hancur? Rasulullah s.a.w. menjawab: Sesungguhnya Allah mengharamkan tubuh para Nabi bagi bumi (tidak hancur)." (HR Abu Daud, Nasa'i dan Ibnu Majah).

Rasulullah bersabda maksudnya : “Sesiapa yang berwuduk dan kemudian dia pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jumaat itu dan hari Jumaat berikutnya”. (HR Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Pada hari Jumaat terdapat satu waktu, tidaklah seorang hamba Muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Allah akan mengabulkannya. Carilah ia di akhir waktu selepas asar.” (HR Abu Daud)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidaklah seseorang Muslim itu meninggal dunia pada hari jumaat atau pada malam Jumaat melainkan Allah menyelamatkannya dari fitnah kubur (soalan di dalam kubur). (HR At-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat dan Ramadhan ke Ramadhan, semuanya adalah penghapus dosa-dosa di antara kedua-duanya selagi mana dijauhi dosa-dosa besar.” (HR Muslim)

Thursday, October 11, 2012

hutang oh hutang

assalamualaikum,,,
hurm da citew yg kurng mint aku nk citew,,tp aku rsa sesal sngt,,,aku xthu pe slah aku......

ok nk djdikan citew,,,
tgh bce la post2 kwan2 fb aku,,hurm besa la maki2 orng,puji2 orng,love2,n aku skroll punya skroll,,,aku terbca at my myfenz status,,,
damn!!!! kwan bek aku dri sekolah rendah dowh,,,,
how could she do this to me????

 aku sdaq aku berhutang dgn owg,
tapi xpyah la dok canang mrata,
aku pon ada maruah jgk,
xsyok la dok dngaq mcm2 cerita,
aku tak mnx nk berhutang lama ngn ang,
aku pon dok study g cm ang,
pkai dwet elaun ja,
mak pak dh xkja,
so...........
sbaq la st, aku xlpa pon hutang ang,
mulut 2 bg ada insuran k..
pa2 pon aku mnx maaf sbb lmbt byaq,.


ha aku pon pe ag,,,nangis2 aku kt mirah n kak hajar,,
sedih giler tau bila membe bek sendri kte cm 2,,,
aku pon tepon angah la tnya,,,angah kta mna da,,,aku minx elok2 kot,,,
dya yg blas cm mrah ja,,,then aku xkta pa dh la,,,
dah 2 pa kta aku cm 2,,,then aku pon msj ah kt fb kak dia,,,
 then kak dia blas kt aku,,,,















hurm aku sedikit compius msj 2,,,aku xbca plak yg post 2 da sebut ngaji tinggi2,,,pe ingt aku bngga sngt la ngji tinggi ney...(memng pon,,,dh mak ayh aku bngga ngan aku)...
bila aku tnya sapa hbq xnk plak bgthu aku sapa yg hbq smpai ke telinga dpa 2,,,
ish aku lg pening,,,
then aku sruh angah msj ten sendiri,,,
lg la xmau hbq,,,then mslah ney akn berlarutan,,,

aku sedih sngt cuz dya kwan aku,,,kwan akuu dri sekolh rendah,,kwan baik aku,,
kwan lepk aku,,sngt sedih,,,
xpenah aku rsa sesedih ini selepas aku ptus ngan my x dlu...
(msa 2 terok lg la,,,huhuhuhu),,,


p/s :sbarlah whai hati...angaplah ini stu ujian kecil dri ALLAH SWT tuk dri kau..ampunkanlah dosa org yg mengata kau atau menbur fitnah ats drimu..andai kau d pihak yg benar,diamkn shaja..insyallah kebenaran akan menjelma.. 



Monday, October 8, 2012

my mom...

assalamualaikum,,,fuhhh,,,sakit tekak weh,,,
xlart nk btuk dh ney,,,skit smpai tangkap pala,,,
Ya Allah,,,sakitnya,,,klau la mak da krng ney mesti aku dh g tdoq lik dia,,,sruh mak urut,,,huhuhu...
ary ney xbes sngt la...g klinik ary ney,,,stelah d soal siasat,,,dr 2 syak aku da TIBI,,,
ah tidak!!!!!!xmau2,,,bnyk sngt dh penyakit dok tanggung ney,,,
owh tidak,,,xsnggup ku tuk hadapi sakit ney lagi,,
,tiap kali btuk mesti dia tngkap pala aku,,,
adusss sakit la...
(tp still lg tulis blog,,,hahahahaha)....
aku da class mate engineering ptg ney,,,(sori madam,,i have 2 excuse u classs)....
ubat yg dr 2 bg membuatkan aku mengntok thap gaban sesngt,,,
mata aku berat giler kot weh,,,(alasan jew 2)hahahaha,,,
xlah,,,serious,,,dr 2 pon dh bgthu ubt 2 mengtok,,
,ia membuatkan aku lalilalalalala,,,,hahahaha,,,
aku g ngan mies miera,,,very the funny is aku yg terok,dia yg dpt mc,,
,ini tidk adil,,,
xceli aku nk mix jgk tp bila dr 2 ckp aku mybe da tibi,,,
otak aku cm kosng,,,xterpkir dh hal 2...huhuhu...
last aku pon kuaq ngan xminx pa2,,,its ok,,,t ku ckp la kt mdam suba lethcumi 2 yg aku xdop,,,
so kire 0 a xtendent aku,,,aaaa bru sekali,,,xpew,,
,huwawawawa,,,mak tepon ptg td,,,aku dgn serk2 bsahnye g jwab,,,


ha bru bgun tidoq...
___ (da plak mak aku ney,,),xlah mak along sakit tekak la,,,
la,,p class dak,,,
___p ptg ja chek xp...
ha umh da asam jawa??
___ha ada...
st g p bncuh buh gula ckit,,pas 2 minum,,,klu ney p bg kna embun mlm,,,sok pg2 minum,,,
___ha msam la mak,,,
nk lega ka dak...
___nk2,,,
ha mak dh bank in td duit,,,p tgk msok ka dk g...
___ha esok la amk,,,xlrat la...hihihihi
ha ikut la,,,blik dk minggu ney,,,
___ish dak la mak along da koko,,,
ha xpa la,,,ary kamis ney mak p kangar,,,ang hbis clas kul bpa???
___kul 4,,,
a xpa la,,,t mak tepon len,,,
___ok mak,,,
dh mak nk p msak kt ayh,,,st g dya blik keja,,,assalamualaikum...
___wkumslm mak,,,,luv u...
hurm...

mak aku,,,klu kta i luv 2,,,hurm ja bunyi,,,huhuuhu...

ha kan dh kantoi,,,huhuhu,,,,

ac : ah da mna..nk minx tlong beli burger,,,

kmk ct_zahrah
+6017577****
sowi weh,xbwak anset,ni bru tgk...

eh mirah,ah xwak anset ka td,,,huhuhu,,,rugi aku xmsj ke mu td,,,lapq burger la,,,
weh ah bwak la,,dya xkn tingai la dya punya anset...
la ya ka...hurm xpa lah,,,

ac : ooo xbwak anset,,,ha xpa2,,xkish pon

kmk ct_zahrah
+6017577****
hmm...xkn nk kta xmaw k0wt,td dh smpai kt tman 2..,nk ptah blik mlas la...s0ri..skali skala,aku bh0ng hg...biasa la kdg2 hg p0n wt cm 2 kn..mf ye,pas ni aku xwt dh .. aku syg hg o..t j0m la p mkn sama2...law xckup dwet pnjam aku dlu,t dpt ptptn,byar la k..mf ye ac..

ac : eh aku xkta ang bhong pon,,aku wt jgk ko???xpa eh,,aku xkish pon,,ikut ah masing2 punya hal kan,,aku xkish,,,

kmk ct_zahrah
+6017577****
aku xkta la hg wt...haha..xpa la,mf ye ac.aku taw aku jhat kn..cm xlyak ja kwn ngn hg..aku g blik p0n,cm xckp sgt kn..nmpk cm xalukn ja..xpa ac..mgkn aku slh phm,pas 2 wt cm 2 kt hg..mf k,mf,mf,..aku hrap hg mfkn aku k

ac : Aku xkta ang xlyk jd kwn aku,,,ang mai umh aku ang p kt aku ka,,xdak kan,,ang lalu p mai p mai ja,,,aku lg xksh,,cm ang wt aku kt matrik dlu,,xmau ckp,wt xtau kt aku..bg aku basic ah semua 2,,ang ckp aku ckp,,ang xmau aku xleh nk kta pa,,,mybe aku xleh ngan ang,,,aku kn jhat ckit kt ang,,,dh la weh,,,aku nk tdoq,,mls aku nk lyn mslah ney,,,

kmk ct_zahrah
+6017577****
haha..xpew..t aku ubh la peqangai aku nie...aku bkn xnk ckp,..hmm,mf wey...jnji xwt dh cm 2 kt hg....hmm,td0r dlu k,jgn pkir2 msalh 2 k..mf lg wey...



to ct zahrah,,,
aku xkisah la,klu ang ckp dh smpai kt tmn 2 pon aku xkta pa,,,dh smpai xkan aku nk surh ang ptah blik,,,maaf la klu aku bnyk menyusahkan ang selama ary ney,,,selalu surh ang beli mkn kt aku,,,insyallah lpas ney aku kan bljaq tuk beli sendri,,,mls mcm mana pon aku kna trun beli sendiri,,
mlas aku nk pnjng2 kan cita ney,,,lgpon kita stu u,,,blok umh pon dkat2,,,so xpyh lah mek pusing sngt hal 2,,,kau lupakn jew lah,,,wlaupon aku sedih tp u are my frenz right,,wlaupon kt cni bru kita nk rpt,,


p/s : pengajran tuk kau ac,,jgn tipu wlu apa pon kau buat,,,nty owg yg ang wt akn skit cm kau skrang,,,

Sunday, October 7, 2012

copy duuuu


Sungguh kejamnya dirimu
Mengkhianati cinta yang ku semat di jiwa
Kau hancurkan segala harapan
Kau remukkan cinta yang telah kita bina

Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela
Kerna hatiku masih mencintai
Dirimu dengan sepenuh hati
Tapi ku ikhlas melepaskanmu
Karena aku manusia biasa

Posted on by asimahghazali | 1 comment


aaaaa mpe aku g ngadu kok dio plak,,,adusss .~~ac,,,bakpo mu ney,,,~~cilap la,,aku pon xthu npe aku g ngadu sedih kt si ****2,,,tetibe jew jari2 aku ney g menaip kt dia,,,ish malunye aku,,,
pap!pap!pap! ha tmpaq pipi 2,,,terima lah kenyataan ac,,,dia 2 sapew,,,
aku silp la,,jari aku outo p taip kt chat dia..ha ngacum kt mak la,,,mak tolong,,,malu ney,,,merah muka2,,

hari ahad.

assalamualaikum,,ary ney xbez la,,,dok terperok kt umh ney ha,,,lngsung xbez,,n perut aku sakit jew,,,adusss xbwak ubt la plk,,,sakit  smpai guling2 tas ktil,,aaaa....terok sngt rasa,,,dh la btok xsudh2,sakit tekak,sakit dada,,,n yg pling aku xsuka,,,"KAHAK",,,eeeeeuuiihhhh,,,geli aku(padahn mari dri dlm bdn jgk)...berdarah ckit,,,cm da la kuaq kahak 2 +drah,,,eee tkut aku tp mak kta maybe tekak ang luka,,,yesss,,,dh bnyk kli jd,,,msa g klinik pon dya kta aku cm 2,,,ye la dh thu btok yg ang gtai p minum air ais berjag2 2 wt pew,,,bak kta ayah aku,,,mkn benda yg lwan dya,,,lma2 ok la,,,hahahaha,,,ayah memng suka kta cm 2,,nk bg dya boleh jgk minum,,,huhuhuhu...kak hajar pegng dahi aku,,,dya kta aku dmm,,mna da,,xdemm la,,,bdn aku pnas ckit jew,,,dya ckp jom la mek ubt,,oh tidak,,,xterok pon so xpyh la nk mkn2 ubt..t 2 3 ary lg baik la,,,don't woory kak hajar,,,ac ok lagi..mak msj tnya da duet x lagi,,,n i say xdk la mak,,mak reply,,,ha jln lg smpai hbis duet,,,hahaha,,,xdew lah mak,,dh seminggu kan mak,,,so 50 bjet low la,,,hahahaha
angah plak wt hal,,,anset rosak,,,trus g wat sim kad bru,,,huh,,,cepat giler,,,tkot sngt pkwe2 dia hilang,,,hahahaha.....t xmai rya kt umh,,,huhuhuu...ang jgn wisau la,,,mesti ramai yg dtg 2...hurm aku da benda nk citew tau,,,tp malu,,,entah la,,,aku rsa lain dh ney,,,adkah aku jtuh cinta lg,,,oh tidak,,,tp cm xsbq2 ja nk terima lmaran 2,,,ha jgn pikir lain,,,sebenarnya tak sbq nk drive ketew,,,hahaha,,,mak dh bg green light,,eh ac betoi ke ang ney,,,hurm xthu,,,mak ckp cm 2,,,ayh pon sokong, so kita wait n see jew la,,,tp otak aku dh berangan2 lebih dh ney,,,so xcited,,my own car,,secondhand pon aku xkish,,akn ku jga n syg dia cm ku jga mak ayh aku,,huwawawa,,,xslh aku nk angan2 kan,,,klu xjd pon xpew,,,aku xkish,,,t ku keja bleh beli yg baru,,,
adesss,,,,xlarat nk btuk dh ney,,,skit dada aku,,,mati la aku mlm ney nk tido,,compem aku ckp,,,xleh punya nk tido ney ha,,,


sebagai peringatan untuk diriku,,,

‎[] Carilah LELAKI yang mampu menjadi 

IMAM untuk KAMU..

Yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila 

MELIHAT KESAKITANKAMU KETIKA 

MELAHIRKAN ZURIATNYA dan 

LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk  

BERIBADAT BERSAMA SAMA DISEPERTIGA 

MALAM.. JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU 

TEMUI , JANGAN LUPA BERSYUKUR KEPADA-

NYA..jadilah, PERMAISURI HATINYA

PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA,

 PENGUBAT RINDU dan LARA.... []