Myspace Bubbles Note Generator
Sunday, December 23, 2012

kawin muda

assalamualaikum,,, alhamdulillah syukur,,, selmat aku smpai kt wang ulu ney,,, setelah sejam setagh bertenggek ats mtor 2,,, hihihi dtg ngan angah n pak cik udin cuz nk mek kasut sukan,,, adik ika nk pijm dlu tara angah nk gnti dya punya kasut,,, pkul 7 stgah bru aku smpai cni,,, n post aku ney bkn nk cita pasai pa,,, ney pasai kenduri umah sepupu kepada sepupu aku,,, aaa kenai la jgk kan,,, umah pak lang adik kepada mak tam aku,,, guess what??? pengantin laki  2 bru lepas ltihan tentera n dua2 pengantin bru umoq 20 taon,,, OMG,,, sma umoq ngan aku kot,, hahaha dh kawin?? ish nmpknya dya pton aku sudh,,, xceli aku kenai jgk la si pegntin permpuan 2,,, klu jmpa kt umh mak tam rjin jgk la jmpa n sembng ngan dya 2... hurm ok lah kan,, at least dya punya hubby dh keje,,, elaun sebuln kompem msok kt si wife ney,,, hahaha
best sesngt tgk dyeowg kemarin,,, sweet giler lah... tp standet la kan sekrng ney orng kawin muda,,, umor 16 pom dh jd suami orng,, hahaha zaman dh berubah,,dlu lain sekarng lain,,, yang aku pham la kan Perkahwinan merupakan salah satu tuntutan Islam yang wajib sekiranya seseorang individu tersebut mempunyai kelayakan dan cukup syarat untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami ataupun isteri. 
aku da la bebrapa tips tuk yg nk kawin awal yg aku copy kt pakcik google...

1- Anda harus menonjolkan akhlak dan peribadi yang baik kepada ibubapa, adik-beradik, saudara mara serta orang sekeliling. Sahsiah diri yang terpuji mampu meyakinkan ibubapa untuk ‘melepaskan’ anda ke dunia lain yang lebih mencabar iaitu perkahwinan.
2- Tunjukkan kematangan anda dalam setiap pekerjaan yang anda lakukan. Baik dari segi membuat keputusan mahupun dalam berfikir dan bertindak. Kematangan dalam kepimpinan juga penting bagi lelaki yang ingin mendirikan rumahtangga seawal usia yang muda.
3- Jaga ibadah dan amalan sebagai seorang Muslim yang baik. Lakukan amalan wajib dengan sempurna dan tingkatkan amalan-amalan sunat yang lain sebagai persediaan rohani sebelum bergelar pasangan suami isteri.
4- Beritahu keluarga dan orang-orang terdekat anda bahawa perkahwinan yang bakal anda dirikan bukanlah berlandaskan nafsu semata-mata. Akan tetapi perkahwinan yang anda ingin dirikan adalah sebagai memenuhi salah satu tuntutan ibadah dan tanggungjawab seorang Muslim.
5- Anda juga perlu menunjukkan sedikit sumber pendapatan yang anda miliki sekarang bagi meyakinkan ibubapa anda untuk anda berumahtangga. Sumber tersebut adalah seperti gaji bulanan, side income serta simpanan anda terdahulu. Bagi yang masih belajar, usahakan untuk mencari side income sendiri dengan melakukan kerja-kerja luar (part-time) ataupun berniaga sendiri secara kecil-kecilan. Ini penting sebagai keyakinan kepada ibubapa bahawa anda mampu untuk menganggung pasangan seawal usia muda.
6- Buat pasangan yang masih belajar, letakkan usaha dan ilmu di tahap yang tertinggi. Pastikan perancangan anda untuk mendirikan perkahwinan tidak mengganggu pelajaran dan fokus anda sebagai pelajar. Fahamkan pasangan dan ibubapa tentang komitmen utama anda. InsyaAllah mereka akan menyokong dengan baik.
7- Jalankan tugas dan tanggungjawab anda dengan lebih baik dari kebiasaan bagi 'membeli' kepercayaan dan keyakinan ibubapa dan pasangan yang anda mampu menjalankan tanggungjawab sekiranya berkahwin kelak.
8- Anda perlu bijak dalam melakukan perbincangan bersama keluarga bagi menyatakan hasrat anda berkahwin seawal usia yang muda. Cari mood yang baik dan pastikan kesemua tips-tips di atas sudah dipenuhi. Bawa berbincang dan tunjukkan kesungguhan anda dalam perkara ini. Ambil hati ibubapa anda supaya mereka dapat mendengar dengan baik dan tidak membantah. Minta juga nasihat dan pendapat dari mereka.
9- Sekiranya cadangan dan permintaan anda ditolak, jangan berputus asa. Teruskan usaha dan tunjukkan kesungguhan yang mendalam terhadap perkara ini. InsyaAllah lama-kelamaan keyakinan dan kepercayaan ibubapa anda akan datang dan mereka sendiri akan menanyakan semula permintaan anda untuk berkahwin. Terus berdoa usaha dan tawakal.InsyaAllah.

Reactions:

0 comments:

Post a Comment