Myspace Bubbles Note Generator
Friday, December 28, 2012

kedekut ilmu???

korng penah da kwan yg kedekut gila2 ilmu dya,,, xnk share,dpt tips pom xbg kt orng lain,,, wlaupun hint??? da kwan cm 2??? klu yg orng,awai g tnya,,, 
ha well, aku ada,,,xpyah la nk mention nma dyeowg kt cni,, n bukan sorng,, bnyak jgk la hahaha,,,
xceli terasa la jgk kan,, hurm nk mrah pom xguna cuz 2 hak dya,, tp kan boleh apew klu share ckit2,, xslh rasanya,, ilmu kan..

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.” (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

1. Islam sangat menghargai ilmu dan ulama (ilmuwan), sehingga kedudukan ilmu dan ulama sangat tinggi dan mulia dalam parameter Islam. Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepadamu, “Berlapang-lapanglah dalam majlis”, maka lapangkanlah, nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, “Berdirilah kamu, maka berdirilah, nescaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.” Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Mujaadalah 58:11)

2. Kerana kedudukan ilmu yang sedemikian tingginya, maka Islam mewajibkan umatnya untuk mempelajari ilmu, sehingga diharapkan mereka bekerja berdasarkan ilmunya, bukan sekadar mengikuti seseorang tanpa tujuan

3. Berjihad dalam ilmu maksudnya ialah bersungguh-sungguh membentuk masyarakat dari segi ilmu pengetahuan dan peradaban yang berguna serta memberikan gambaran yang betul tentangnya tanpa merasa iri hati atau tamak kerana orang yang memberikan ilmu berupa petunjuk akan dikurniakan balasan pahala dan kebaikan sama seperti orang yang mengamal ilmu tersebut.


aku pun nk final jgk kan,, bukan kau ja,, n klu kau konsi tips 2 aku rsa xluak pun ilmu kau kan,,, tp xpew lah,,, 2 hak kau,,, aku mls nk kta pe dh,, so terima kasih daku ucapkan kepada kau seorng yg sngt .................... eeee xthu nk ckp... okeh!!!!
Reactions:

0 comments:

Post a Comment